Selasa, 7 Oktober 2014

RESEPI MUFFIN CHOCOLATE CHIPS SEDAP


Assalamualaikum dan selamat malam semua, 
semoga sehat sehat belaka antum ya, 
berhabuk sarang lebah campur anai anai, campur busut dan segala macam haiwn ternakan pon ada dalam blog aku ni. 
bezaman tak update atas kekangan masa dan sifat kemalasan yang melampau. 
sebenarnya kalau rajin boleh je..
tapi penyakt malas tu yang lebih banyak dari rajin. wakaka...

ok. harini hari rajin aku, nak share resepi muffin yang aku ada dan memang febret aku dri cik mat gebu ni. bnyak sebenarnya resepi muffin yang ada dekat google tu beribu ribu.., banyak juga yang aku da cuba, tapi yang ni je sangkut dan sesuai dengan kesukaan kehendak dan ketulusan jiwa aku, 
TULUS ke? hahaha...

Apa apa pon, "Cik mat" izinkan hamba berkongsi resepi yang ada, hamba panjangkan kepada saudara juga kerabat sahabat hamba yang tak berapa nak ramai tpi ada la juga. wahahha...
moga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.. 
jom try buat. mudah cepat dan senang.  

Bismillahirrahman niRRAhiem.. 


Resepi Muffin Chocolate Chips Ringkas dan Mudah. 

Resepi Asal : Noreen U.k 
Sumber : Cik Mat Gebu

(1 Adunan ni boleh dapat dalam 11-12 biji Muffin, bergantung saiz cup yang diguanakan)

Bahan Disatukan Dan Diayak:-
250 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
2 camca besar serbuk koko

Bahan Disatukan Dan Kacau Rata:-
250 ml susu segar
90 ml minyak sayur/jagung
1 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla

Bahan Lain:-
175 g gula halus
150 g chocolate chips
50 g chocolate chips, utk hiasan

Cara membuatnya:-
  1. Dalam satu bekas, satukan bahan2 diayak bersama gula halus dan 150 g chocolate chips, gaul rata. Tuang bahan2 yang dikacau rata dan gaul hingga semua sebati dan mesra.
  2. Sudukan bancuhan muffin tadi ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn taburan coklat chips, buat hingga siap
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180Cm selama 18 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Sesuai untuk minum petang bersama keluarga...

sedikit la tips, ceh bertips aku, macam power. haha..
1) Muffin ni xpayah guna mixer nak pukul, telur tu pon pukul pakai sudu je, (cara aku) kalau macam nak best sikit pakai Handwhisk ...lepas tu gaul dan sebatikan tepung guna spatula ,jangan over mix, cukup sekadarnya dia sebati dan bergaul rata... aku da pernah guna mixer, dia naik cantik tpi nnti dia turun balik waktu sejuk, 

2) Jangan nak memandai lebih2 kan adunan, maksudnya nak tambah skit sikit sukatan yang di beri tu..dulu aku mula mula menggatal lebih lebih kan susu, konon nanti dia lagi lembut la gebu la, sekali jadik batat n keras, xlembut, 

3) Pastikan makan muffin yang da siap buat ni guna MULUT bukan TELINGA. hhahahah. gurau saja. 


sekian perkongsian hari ini, semoga memberi manfaat kepada semua, 
InsyaaAllah jumpa next Entry, tak tahu la bila agaknya. wakaka. 

Assalamualaikum dan Selamat malam. :)

Ahad, 15 Jun 2014

Resepi Kek Lapis Indonesia @ Lapis Legit




Assalamualaikum dan selamat pagi semua.
Fuhh. Setelah berbulan2 dan hampir setahun guwe xberupdate blog ni akhirnya dtg juga kerajinan untuk update something yg boleh dikongsikan bersama.

Dengan keadaan ramadhan yg bakal tiba..
biskut2 raya juga semua dalam pembikinan..
baju raya.. dan semuanya la dalm persediaan..
tak ketinggalan jugalah makanan rasmi yg wajib ada di bulan syawal bg sarawakian.
Kek lapis yg memang sinonim dtg asalnya dri sarawak.. juga pro n pakar2 resepi nya juga dtgnya dri sana...

so dengan keizinan yang ada.. aku pun cuba cuba la menjinakkan diri dlam pembikinan kek lapis ni.
Dasarnya, bila tengok resepi dri pelbagai sumber, memang menakutkan.
Yela dengan cara melapis.. masa yg lama..
Bahan2 dia..
Nampak leceh dan rumit.
Tpi bila da cuba sekali dan jadi ..
rasa mcm ada saka dalam Kek Lapis ni.
Macm nak buat hari2.. hahaa.
xpercaya? Ha cubalah korang try buat sekali.
Resepi rujukan ak memang dari kak1@citarasawan tu.
Tpi kalau try google bnyak je lagi pakar2 blogger masakan yg post resepi kek lapis rempah ni... macam mat gebu.. kak azlita.. kak dayang.. dllg.
Aku ni budak sethun jagung je dlam blogging.
Xsetaraf langsung dengan pengalaman mereka yg sudah terlalu lama dalam bidang ini.
Apa apa pon. Niat hanya ingin berkongsi..
Salah silap haraf dimaafkan ya... ;)


Rujukan asal : Kakwan_Citarasawan
Kek Lapis Indonesia/ Lapis Legit

Bahan A :
450gm Mentega
150gm gula Kastor
20bj Kuning Telur
5sudu Makan Susu Pekat Manis
1sd teh esen vanilla
1sd teh pewarna kuning telur

Bahan B :
150gm Gula Kastor
6bj Putih telur
1/2sd teh serbuk krim of tartar

Bahan C :
220grm Tepung Hongkong
2sd teh serbuk rempah campuran
1/2sd teh serbuk kayu manis
1sd teh serbuk penaik

Loyang 8x8' dialas dengan kertas minyak pada dasarnya



Cara-Cara :
1) Bahan A : Satukan Mentega , Gula Kastor, Susu pekat manis dan esen vanilla dalam mangkuk adunan. pukul adunan dengan kelajuan tinggi sehingga berkrim.
2) Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan pewarna kuning sambil dipukul hingga sebati dengan kelajuan sederhana. kemudian ketepikan.
3) Bahan B : di dalam bekas lain, pukul putih telur gula dan cream of tartar hingga kembang dan bertanduk.
4) Bahan C : Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit sambil dikaup bali hingga adunan sebati
5)ambil satu cawan adunan dan ratakan dalam tin pembakar (ini dalam resepi asal )
aku buat pakai senduk, selayer dalam 2 senduk macm tu. terpulangla masing masing nak buat macm mana.
bakar dengan api atas bawah selama 10 minit atau sehingga kek bewarna perang
6) Cucuk permukaan kek dengan garpu.(ni pon aku x buat. sebb nnti kek macam ada lubang2) hehe.
aku cuma tekan lapisan dengan penekan kek supaya kek rata dan tiada angin setiap lapisan itu nanti..
sapukan permukaan kek dengan sedikit marjerin menggunakan berus kek.
untuk lapisan kedua dan seterusnya, bakar menggunakan api atas sahaja. ulangi proses ,melapis sehingga adunan habes.
Akhir sekali tutup tin pembakar dengan kertas aluminium. bakar semula dengan api atas bawah selama 15 minit supaya kek masak sepenuhnya.

Selamat mencuba :)