Selasa, 22 Januari 2013

selamat ulang tahun "Nur"

salamualaikum, Dan salam sejahtera buat semua,
tanggal hari ini 23 januari 2013, adalah hari ulang tahun kelahiran adik tunggal perempuan saya,
dengan kesempatan yang ada, along doakan, semoga panjang umur, dimurahkn rezeki Dan berbahagia di samping orang tersayang,
yg paling penting, moga sentiasa di payungi rahmat, Dan taufiq darinya, amienn, =)

dengan itu, ni hadiah untuk kamu,
sebjik kek chocolate moist with blueberry filling, seberat 5kg Dan sebesar 13inch,

hakikatnya, susah jgk deco kek besar2 ni pakai fresh cream, tpi, alhmdulillah, done!

ini ada selitan2 gambar2 order bru drI cus, bluberry cake and pavlova, :)








**************************************************************************************************************************
Ni BlueBerry Cake, 
order Dari Cus tetap,
Nur Husna Mohd Nor 
Seremban NEgeri Sembilan










Ni Pavlova, 
Version Box, 
Order dari Ex Lecturer saya 
Madam Roslizawati yang kini menyambung pelajarannya di peringkat PHD,
alhamdulillah, thanks ya madam. :)











Kelas Pertama Baking


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,
alhamdulillah, dengan izinnya, setelah sekian lama dirisik kawan2 terdekat untuk belajar buat kek,
akhirnya sy bersetuju untuk mengajar, alhamdulillah.

tanggal 20 01 2013 adalah harinya,
segala persiapan saya lakukan, baik dari diri sendiri, mahupun alat2 dan bahan2 mengajar,
walau hati itu sedikit risau,( sebb kali pertama mengajar,)
tetapi alhamdulillah, setinggi2 kesyukuran dipanjatkan kepadanya, kelas itu berjalan lancar seperti yg dirancang,

seramai 6 org peserta, dan kesemua nya adalah rakan coursemate saya di USIM ni,
mereka belajar 6bj kek total nya, dan setiap seorang membawa pulang sbj kek,
masa balik tu semua tersenyum lebarrrr..
hahaa, bawak balik kek kan, sapala yg x suke, lagi la kek handmade sendiri, :)
antara kek yang mereka pelajarai adalah,
1) indulgence Cake
2) Mousse Moist Black Chocolate Cake
3) Mousse Moist White Chocolate Cake
4) Red Velvet Cake
5) Oreo Cake
6) Tiramisu Cake

semoga ilmu yang dibahagi dan dikongsi ini dimanfaatkan dan mendapat keredhaan ALLAH,
ni ada sikit Photo2 sepanjang Kelas tu, macm2 karenah. :)




















Sabtu, 12 Januari 2013

Bila Mengingati Pahit Getir Permulaan.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat ptg buat semua sahabat2 sekalian, 
dan2 je mood datang nak update blog hari ni,
ni sattu2 nya sebb terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya bertatih sedikit demi sedikit dalam dunia bakery ni, lenteran dri sahabat baik saya yang update hasil tangan dia yg pertama menghasilkan sebiji kek,
hahaha,
baru dia tahu susah senang membuat kek sebenarnya,

Hakikat kita ni sebenarnya selalu merasakan akan kesenangan tahap proses sesuatu perkara, ye x?
kesusahan yg sebanr xkan pernah terlintas dlam fikiran KECUALI kita yg ceburkan diri untuk mencuba dan menjadi expremintasi atas percubaan proses itu, x kira lah apa2 pun yang kita buat, semua ada susah dan senangnya,

begitu juga saya, seorang yang tiada basic dalam bidang kulinari, bakery.., cookies dan yang seangkatan  dengan nya, hanya membekalkan rasa minat, ingin tahu dan ingin cuba sehingga lah akhirnya menjadi salah satu sumber rezeki pertama saya sekarang ALHAMDULILLAh :)

Jika disingkap pengalaman pertama kali masuk BAKERY SHOP yg jual macam2 bahan buat kek tu, boleh tergelak sendiri , dek kerana teletah diri yg malu, segan akan title diri SEORANG LELAKI mencari sesuatu bahan yg SINONIM dengn prihal seorang WANITA, (ego seorang lelaki memg x leh lari pon ) haha
tentu anda lebih tahu bagaimana perasaan itu, hahaha. :)

Namun Masa membuat saya lebih mempercayai diri, juga membina keyakinan diri,... kembali kepada pepatah melayu dulu2, MALU BERTANYA SESAT JALAN, , gunakanlah nikmat yang besar ALLAH kurniakan pada kita iaitu mulut untuk berinteraksi dan bertanya apa yg sepatutnya ditanya, :)
insyaallah jika benar yg diniatkan dihati, rasa malu tidak akan muncul sebagai benteng rasa ingin tahu dan ingin mencuba kita tu :) try la kalau x percaaya,

begitulah saya sehingga hari ini, ya saya jujur katakan, setakat beberapa bulan menceburi bidang bakery ni, saya masih belum memasuki kelas2 kek sama ada kelas asas mahupun kelas tahap dewa2 tu,
saya cuba bermula dengan mencari resepi dan mencuba dan terus mencuba , kalau ditnya berapa kali nak cuba sampai jadi ... bgi saya ia dilapikkan kepada rezeki,
kadang2 sekali cuba jadi perfect terus, kadang2, 4x cuba pon x jadi2, maklumla belajar tanpa guru, :)

tapi. jauh didalam sudut hati ini ingin berguru, mempelajar teknik, menguasai dan menteliti dengan lebih terperinci dalm bidang ni, cuma MASA saya yang agak terbatas, sebagai seorang pelajar FULLTIME, dengn pelbagai tugasan2 dan hubungan2 luar yg perlu diutamakan menjadi penghalang tegar saya, Hohoho
insyaallah, akan tiba satu masa ia akan diizinkan ALLAH, kullu Biiznillahi  :)

apa apapon, semua nya adalah berkat sokongan kawan2 saya, ahli keluarga terdekat dan bestie2 saya yang x henti2 memberi semangat juga memberi nasihat yang mendorong saya sampai ketahap hari ini,
INSYAALLAH, jika kita ikhlas, ada natijah yg Terbaik allah selitkan dalam usaha kita tu, cuma, kita kadang2 x sedar :)

ps :- hakikatnya, kadang2 rasa Down juga bila usaha2 yang kita lakukan tu ad yg cube peronokasikan kearah kejatuhan , namun, harus kita SEDAR, ALLAH ada sebagai tempat yg terbaik untuk kita luahkan, serahkan kembali kepadnya, agar setiap ujian yang datang itu akan kembali sebgai anugerah yang istimewa dimasa akan datang :)


ni nak share koleksi2 kek petama saya dulu, hahaha, malu pula rasanya,
"  PRACTICE MAKE PERFECT " ingattu, :)








Rabu, 9 Januari 2013

Cake in Jar dapat Sambutan!

assalamualaikum Dan selamat malam semua, 
alhamdulillah, dalm 4,3 hrini, habes semua stock cake in jar saya, 
alhamdulillah sekli lagi, syukur atas nikmat rezeki Allah, ;)

sambutan yg diberikan sgt menggalakkan, Dan da ade yg repeat2 order pon, tpi masa saya yg agak tidak mengizinkan, jdi ada yg terpaksa menggu, hehe, 
cake jar biasa kita dengar sinonim dgn cake redvelvet, tiramisu and rainbow kan? untuk mendapatkan kelainan, sy buat xhocolate indulgence cake and cheese chocolate cake VERSION jar! hohoho

to all, stock da hbes la, xdapt nk blnja u guys, hehe
xpe nnti da ready stock saya calling2 semua ya, cepat2 la text =)

¤pasni kamik nak try version dalam box pulak, yg besar sikit, puas makan, ¤








nyum2♥

Selasa, 8 Januari 2013

Design 3Tiers Weeding Cake with 3D Peacock.

Assalamualaikum w.t dan Selamat Petang Semua,

alhamdulillah,Syukur kita kehadrat Ilahi, atas Nikmat Iman Islam juga ruang pernafasan buat kita untuk meneruskan hidup dan melaksanakan rutin jua amanah kita terhadapnya (Kholiq)

alhamdulillah...
actually, hari ni jadual belajar saya adalah tentang kesan2 Orientalisme terhadap umat islam masa kini...maklumla next 3,4 days da start Final exam,

dalam dok mencari mood menghafal juga mengingat kan fakta2 in arabic ni, tibe2 idea untuk next Coming Cake weeding yg diOrder oleh Kak Rafidah dari tenggaruh ni menjelma,,hohoho.~

lantas,  mencari pena dan sehelai kertas A4 kosong untuk diluahkan Idea itu,
biasa kan, kalau Idea ni dtg tnpa kita nak, kalau paksa2, memang xkan datang, so, bile dah dtg ni, gunakanlah sebaik2nya. hehe

dan ini lah Hasilnya,
dengan theme Purple & Black, Cake ni insyaallah akan Dihasilkan,
cuma ni lakaran, xsempat nak warna2kan,. nnti bile dah ada masa yang betul2 terluang baru di warnakan. :)












ni lah hasil tangan yg x seberapa nak baik sgt, :P
1tier yg bawah sekali tu, Cake Chocolate Moist,
2tiers Red Velvet Cake
3tiers Rainbow cake,
Kepala Peacock kek Span, senang nak bentuk <3

moga apa yg dirancang diberi kemudahan ALLAH untuk dilaksanakan nya,
mohon doanya ya sahabat2. :D

ok, sambung blaja balik. hahaha,,, ^_^

Sabtu, 5 Januari 2013

Assalamualaikum da selamat berhujung minggu semua,
alhamdulillah, tahun 2013 ini bermula, maka genaplah Chocosweeties Bakery hidup setahun, :)

Dengan berkat rezeki dan juga limpahan rahmat DARINYA,

untuk itu disini ingin sedikit mengongsikan kepada anda, koleksi-koleksi tempahan kek yg terkini .. "_)

* Oreo Cake *






* Black Forest Cake *





* Tiramisu Cake *



\

* Indulgence Chocolate Cake *








Weeding Cake * Fondant Cake *







* Cake In Jar * 






* Chocolate Moist Cake *





 * CupCakes *