Sabtu, 16 April 2016

Kek Durian Gojes

Assalamualaikum & salam hujung Minggu semua. 

Bila musim DURIAN menjelma kita biasa terasa nak makan sampai muntah berlambak lambak durian kan, mencari kepelusuk dunia , 
bila dapat ngap tu puas dia fuhh masyaALLAH ,,
kalini kita buat kan kek yang bukan saja ada inti durian FRESH, 
bahkan siap ada SEULAS Durian sekali terus atas tu, 
bila letak baru rasa  tak sabar nak ngap! 

jemput jamu gambo ya :)









Selasa, 7 Oktober 2014

RESEPI MUFFIN CHOCOLATE CHIPS SEDAP


Assalamualaikum dan selamat malam semua, 
semoga sehat sehat belaka antum ya, 
berhabuk sarang lebah campur anai anai, campur busut dan segala macam haiwn ternakan pon ada dalam blog aku ni. 
bezaman tak update atas kekangan masa dan sifat kemalasan yang melampau. 
sebenarnya kalau rajin boleh je..
tapi penyakt malas tu yang lebih banyak dari rajin. wakaka...

ok. harini hari rajin aku, nak share resepi muffin yang aku ada dan memang febret aku dri cik mat gebu ni. bnyak sebenarnya resepi muffin yang ada dekat google tu beribu ribu.., banyak juga yang aku da cuba, tapi yang ni je sangkut dan sesuai dengan kesukaan kehendak dan ketulusan jiwa aku, 
TULUS ke? hahaha...

Apa apa pon, "Cik mat" izinkan hamba berkongsi resepi yang ada, hamba panjangkan kepada saudara juga kerabat sahabat hamba yang tak berapa nak ramai tpi ada la juga. wahahha...
moga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua.. 
jom try buat. mudah cepat dan senang.  

Bismillahirrahman niRRAhiem.. 


Resepi Muffin Chocolate Chips Ringkas dan Mudah. 

Resepi Asal : Noreen U.k 
Sumber : Cik Mat Gebu

(1 Adunan ni boleh dapat dalam 11-12 biji Muffin, bergantung saiz cup yang diguanakan)

Bahan Disatukan Dan Diayak:-
250 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
2 camca besar serbuk koko

Bahan Disatukan Dan Kacau Rata:-
250 ml susu segar
90 ml minyak sayur/jagung
1 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla

Bahan Lain:-
175 g gula halus
150 g chocolate chips
50 g chocolate chips, utk hiasan

Cara membuatnya:-
  1. Dalam satu bekas, satukan bahan2 diayak bersama gula halus dan 150 g chocolate chips, gaul rata. Tuang bahan2 yang dikacau rata dan gaul hingga semua sebati dan mesra.
  2. Sudukan bancuhan muffin tadi ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn taburan coklat chips, buat hingga siap
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180Cm selama 18 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Sesuai untuk minum petang bersama keluarga...

sedikit la tips, ceh bertips aku, macam power. haha..
1) Muffin ni xpayah guna mixer nak pukul, telur tu pon pukul pakai sudu je, (cara aku) kalau macam nak best sikit pakai Handwhisk ...lepas tu gaul dan sebatikan tepung guna spatula ,jangan over mix, cukup sekadarnya dia sebati dan bergaul rata... aku da pernah guna mixer, dia naik cantik tpi nnti dia turun balik waktu sejuk, 

2) Jangan nak memandai lebih2 kan adunan, maksudnya nak tambah skit sikit sukatan yang di beri tu..dulu aku mula mula menggatal lebih lebih kan susu, konon nanti dia lagi lembut la gebu la, sekali jadik batat n keras, xlembut, 

3) Pastikan makan muffin yang da siap buat ni guna MULUT bukan TELINGA. hhahahah. gurau saja. 


sekian perkongsian hari ini, semoga memberi manfaat kepada semua, 
InsyaaAllah jumpa next Entry, tak tahu la bila agaknya. wakaka. 

Assalamualaikum dan Selamat malam. :)

Ahad, 15 Jun 2014

Resepi Kek Lapis Indonesia @ Lapis Legit




Assalamualaikum dan selamat pagi semua.
Fuhh. Setelah berbulan2 dan hampir setahun guwe xberupdate blog ni akhirnya dtg juga kerajinan untuk update something yg boleh dikongsikan bersama.

Dengan keadaan ramadhan yg bakal tiba..
biskut2 raya juga semua dalam pembikinan..
baju raya.. dan semuanya la dalm persediaan..
tak ketinggalan jugalah makanan rasmi yg wajib ada di bulan syawal bg sarawakian.
Kek lapis yg memang sinonim dtg asalnya dri sarawak.. juga pro n pakar2 resepi nya juga dtgnya dri sana...

so dengan keizinan yang ada.. aku pun cuba cuba la menjinakkan diri dlam pembikinan kek lapis ni.
Dasarnya, bila tengok resepi dri pelbagai sumber, memang menakutkan.
Yela dengan cara melapis.. masa yg lama..
Bahan2 dia..
Nampak leceh dan rumit.
Tpi bila da cuba sekali dan jadi ..
rasa mcm ada saka dalam Kek Lapis ni.
Macm nak buat hari2.. hahaa.
xpercaya? Ha cubalah korang try buat sekali.
Resepi rujukan ak memang dari kak1@citarasawan tu.
Tpi kalau try google bnyak je lagi pakar2 blogger masakan yg post resepi kek lapis rempah ni... macam mat gebu.. kak azlita.. kak dayang.. dllg.
Aku ni budak sethun jagung je dlam blogging.
Xsetaraf langsung dengan pengalaman mereka yg sudah terlalu lama dalam bidang ini.
Apa apa pon. Niat hanya ingin berkongsi..
Salah silap haraf dimaafkan ya... ;)


Rujukan asal : Kakwan_Citarasawan
Kek Lapis Indonesia/ Lapis Legit

Bahan A :
450gm Mentega
150gm gula Kastor
20bj Kuning Telur
5sudu Makan Susu Pekat Manis
1sd teh esen vanilla
1sd teh pewarna kuning telur

Bahan B :
150gm Gula Kastor
6bj Putih telur
1/2sd teh serbuk krim of tartar

Bahan C :
220grm Tepung Hongkong
2sd teh serbuk rempah campuran
1/2sd teh serbuk kayu manis
1sd teh serbuk penaik

Loyang 8x8' dialas dengan kertas minyak pada dasarnya



Cara-Cara :
1) Bahan A : Satukan Mentega , Gula Kastor, Susu pekat manis dan esen vanilla dalam mangkuk adunan. pukul adunan dengan kelajuan tinggi sehingga berkrim.
2) Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan pewarna kuning sambil dipukul hingga sebati dengan kelajuan sederhana. kemudian ketepikan.
3) Bahan B : di dalam bekas lain, pukul putih telur gula dan cream of tartar hingga kembang dan bertanduk.
4) Bahan C : Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit sambil dikaup bali hingga adunan sebati
5)ambil satu cawan adunan dan ratakan dalam tin pembakar (ini dalam resepi asal )
aku buat pakai senduk, selayer dalam 2 senduk macm tu. terpulangla masing masing nak buat macm mana.
bakar dengan api atas bawah selama 10 minit atau sehingga kek bewarna perang
6) Cucuk permukaan kek dengan garpu.(ni pon aku x buat. sebb nnti kek macam ada lubang2) hehe.
aku cuma tekan lapisan dengan penekan kek supaya kek rata dan tiada angin setiap lapisan itu nanti..
sapukan permukaan kek dengan sedikit marjerin menggunakan berus kek.
untuk lapisan kedua dan seterusnya, bakar menggunakan api atas sahaja. ulangi proses ,melapis sehingga adunan habes.
Akhir sekali tutup tin pembakar dengan kertas aluminium. bakar semula dengan api atas bawah selama 15 minit supaya kek masak sepenuhnya.

Selamat mencuba :)


Sabtu, 28 Disember 2013

Wedding Cake 18` In The House!





Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. 
alhamdulillah hari berganti hari..
masa terus berlalu dengan pantas.
sedar atau tidak sedar. kita bakal melangkah ke TAHUN baru yang bakal tiba within 2 days. 

rasa macam baru semalam habis SPM.
baru nak main-main pusing2 kampung naik motor.
baru nak enjoying LIFE..
nak huha huha dengan member..
rasa mcm baru daftar masuk U.
Baru nak rasa LIFE student U.
dan lain lain rasa lagi...








namun masa itu terlalu pantas berlalu.. berlalu dan terus berlalu. 
takut aku untuk menghitung umur bukan kerna risau ketuaan. tpi risau akan AMALAN yg ada. 
mudah-mudahan kita bersama menghitung umur juga amalan yg ada. 
agar sentiasa bermuhasabah kepada dri yg berhak kepada HAKNYA.. 



ok cukup bertazkirah berjela2. haha.
kembali kepada cerita ENTRY harini. 
harini punya cerita KEK PERKAHWINAN yg paling besar pernah aku buat untuk setahun tak berapa nak jagung dlm dunia pembakeran ini. haha.walaupon kegugupan itu besar..berkat kekuatan dan kepercayaan atas kemampuan aku gagahi juga. and ALHAMDULILLAH segalanya berjalan lancar. 
berat nak keluar masuk oven tak payah cerita la.. kalau da kek chocolate moist yg padat tu memang HAVOC berat dia. hoho.

ALHAMDULILLAH. ia memuaskan atas kejadiannya. 
ak hanya berasa puas apabila pelanggan menikmati kepuasan yang sama. 
usaha itu bagiku berbaloi.. :)

Selamat Pengantin Baru Syaqira & Erwin. 
Semogaberkekalan berpanjangan ke Akhir Hayat.

#Thanks So Much Atas kepercayaan berlipat ganda kepada kami untuk merialisasikan impian kek Kawen kalian. 
1 set Wedding Cake
1 set Hantaran Cake . Walla. 




Ahad, 22 Disember 2013

Cheese Chocolate Moist Crunchy Cake.


Assalamualaikum geng. kabare?? waras??
mudah2an dibawah lindung rahmat dan redho Allah sentiasa.

setelah sekian lama x berkesempatan untuk meluangkan masa berblogging, aku cuba juga curi2 masa untuk post something new dlm blog kitak ini.

nak mengelak bersawang sawang yg menutup pintu gua kan. so kene ada la kadang2 post entry. ;)

okay. sebelum aku mula merapu jauh lagi,

lets back to the main topic.
aku nak share resepi baru aku cuba lately, dri sifuku DAPURKAZU yg selalu menjadi tempat rujukan aku secara diam. (^_^).
tpi aku rasa, bukan aku saja, mungkin beratus ribu followers dia dlm diam jugak yg dah berjaya. cuma ALLAH shj tahu angka dan bilangan itu. :) dengan keihklasan yang dia ada untuk berkongsi resepi2nya.
so faedahnya berjuta2 orang merasai. so aku secara dengan rendah diri nya juga ingin berkongsi bersama walaupun rasa macam da kuno sikit, *org lain da cuba resepi ni sikit punya berzaman* hahaa..

sebelum nak bg resepi ni, suka aku memaklumkan, nama asal dia dri KAKZU, Cheese Chocolate Moist Cake (CCMC) tpi aku ubah sebb nak bg nampak crunchy sesuai rasa dia, hahaha. sorry kak derhaka skit untuk part nama tu :)


sikit view point yg aku boleh ulas tentang cake ni.



  • Rasa dia.. pergh memaang sedap tahap 5 bintang. 
  • gabungan mantap cheese masam2 sikit tu dengan necf yg pahit juga choc manis2 kelat sgt INDAH dan tak terkata keenakanNYA. 
  • plak tu based cake ada lapisan rangup lemak2 masin. walaweh wei SEDAP TERAMAT!!
  • RUGI besar kalau ada yg x nak cuba. series rugi besar.!
kalau macam malas nak buat, boleh order je dgn aku. ( -__- ) sempat menyelit iklan. hahaa






so nilah resepinya  :

Sumber : DAPURKAKZU
Di Olah : ChocoSweeties Bakery 

CHEESE CHOCOLATE MOIST CRUNCHY CAKE (CCMCC)

Lapisan Bawah :

180g Tiger Biscuits
110g Butter
  • Hancurkan biskut Tiger tu, boleh guna secara modern mahupun secara tradisional, aku buat nak cepat, nak bland ni lambat, masuk dlm plastik, lapis 3plastik lepas tu hempuk dengan batu lesung. ha, HANCURLUMAT, haha 
  • Cairkan butter dan satukan dengan biskut yang hancur tadi.
  • tekan mampat2 dalam loyang jgan samapai ada ruang. kalau nak pakai Tupperware pon boleh. simpan dalam peti sejuk sekejap semtara siapkan lapisan ke-2
Lapisan Ke-2 :

250g Cream Cheese, boleh guna apa2 jenama. ikutla masing2. 
120g Castor Sugar/Icing Sugar.(krgkan kalau nak kurg manis)
150g Whipping Cream
*1tbsp Gelatin Halal
* Air secukupnya. (bahan * kacau sebati)

  • Biarkan Cheese disuhu bilik. biarkan maksudnya keluarkan dri peti ais. biar sampai lembut sikit. bukan nampak je suhu BILIK pg bawak simpan dlm BILIK . hahaha. 
  • Dah lembut putar dengan gula sampai kembang.
  • Masukkan whip.Cream 
  • Then, masukkan Gelatin yang da dikacau sebati tadi. 
  • da siap, baru tuang atas lapisan biskut yg disejukkan tadi, masukkan semula ke refg dlm masa 1-2 jam atau sehingga keras. bergantung kekuatan peti ais masing2. ada tu 5 mint masuk da beku macam batu. hahahha..

Lapisan ke-3 :

300g Whip.Cream
1tbsp Gelatin, buat mcm lapisan kedua, air secukupnya kacau sebati. (60ml) pon ok.
50g Cocoa Powder + 100g Icing Sugar (satukan dgn air suam 1/2 cwn, macm pes)
1tbsp Nesc + 1 1/2 tbsp air panas (Optional) nak letak boleh x letak pon boleh. 

  • Putar Whip.Cream sehingga Softpeak 
  • Satukan Kesemua bahan dengan kaedah kaup balik
  • Then tuanglah keatas lapisan cheese tadi perlahan2. simpan didalam refg sehingga keras. 

Lapisan ke-4 (terakhir) :

lapisan ni lapisan Ganache. boleh tgok SINI untuk resepi dan car2nya. 
da siap buat GANACHE. bg sejuk skit bru tuang atas lapisan ke3 tadi. 
dan simpan la didlam refg selama 8jam sekurang2 nya. 

kenapa lama sgt. ?? 8jam Tu..
eh ikut hangpa la nak brpe lama pon. 
nak sehari ka..2 hari ka.. sejam ka..sebulan ka. haha.
ceq ikut sifu shj. dia kata 8jam so 8 jamla. (gurau2 saje..kehkeh)

eloknya macm tu. untuk buat dia betul2 sedap, texture dia cantik je untuk dipotong nanti. 
so Selamat mencuba Geng!
   












Rabu, 23 Oktober 2013

Chocolate Moist Cake Kukus AUUMmm


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera .
happy evening yob,

ptg2 hening yang redup macm ni memang sedap makan2 ringan macam goreng pisang ke..

cekodok ke.. pengat ke.. dengan air teh o plak. auuumm. .. haha..

ok back to the topic,

Chocolate moist cake kukus aumm..
harini aku nak kongsi salah satu febret resepi aku lately..
sebb resepi ni dah lama da dlm collection, cume xpernah try,
saje lah nak try kan ituari..

sekali .. auuummm rasa dia.. lembut dia.. moist dia.. lembab dia.. pergh memang sedap.

resepi ni ak dpt dri Chef zubaidah., yg biasa dekt tv1 dulu2 tu.so semantara kerajinan nak update blog bersawang ni,
meh share resepi chocolate moist ni.
dlam resepi dri chef zu dia bakar.
aku buat 22, tpi ak refer kukus, sebb dia lagi lembab.
bkar pon lembab,  tpi tepi2 dan luar kek agak kering skit.. hahaha bakarkan,. so, normalla.. :)
terpulangla dekat korang samada nak kukus ke nak bakar ke ok...


Resepi by : Chef Zubaidah
Sumber    :  My Resepi 

Bahan-Bahan

  • 100gm serbuk koko**
  • 1 tin susu  cair**
  • 200gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair**
  • 250gm susu pekat**
  • 250gm gula kastor - kalau nak kurangkan manis, kurangkan la 
  • 4 biji telur 
  • 150gm tepung gandum
  • 1st soda bikarbonat
  • 1st baking powder


Cara-Cara

  1. Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
  2. Satukan telur dengan gula dan pukul dgn mixer sampai gebu. pukul sampai betul2 gebu, putih cantik..
  3. Gaulkan bhn2 kering (tepung,soda,baking) & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
  4. Masukkan bahan yang bertanda ** yang dimasak dengan api perlahan tadi, dan putar dgn kelajuan sederhana,
  5. Masukkan ke dalam loyang, aku buat saiz 8` bulat  yg di lapik & minyakkan. @ guna shj kertas minyak. 
  6. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  7. Cover kan loyang dengan alumunium Foil untuk elak dari kena air kukusan nnti.
  8. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.


 untuk ganache atau topping boleh cek SINI, ak ada post rsepi seblum ni. 

SEDIKIT TIPS, 

  • Jangan asyik bukak kukusan semasa proses pengukusan kek, nnti kek merajuk xjadi. hahaha. tggu da 1jam bru bukak cek da masak ke belum dengan cucuk pakai lidi,...kalau ada yang melekat dekat lidi, tambahkan       masa lagi, bagi dia betul2 masak yob. 
  • Api jangan besar korang, kalau x nnti jadi apam mekar kek tu nnti. ak x jamin ea. hahha.
  • Jangan masukkan terlalu bnyak adunan dlam loyang, sebb nnti dia naik gebu, takut overdose.haha. 
  • Seelok eloknya separuh dri loyang tu pon okay. .. masak pon cepat..
  • Last sekli keluarkan kek bila da betul-betul sejuk. 


Semoga berjaya, 
# satu je kesimpulan aku nak bagi, rasa kek ni memang sedap. .. series!!!, tekak aku ckp memang sedap. 









Selasa, 22 Oktober 2013

Barbie Cake in the House


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Alhamdulillah. Segala puji bg Allah atas kurniaan kesihatan dan ketenangan sehingga saat dan detik ini.. 


Post & entry kali ni sgt femanin.. Yelah barbie kan.. Mana ada boboy main2 ptung barbie ni.. Haha 
So, focus on that topic... Acctually ak sndri da agak lama mengidam menganyam nak buat kek barbie ni...

Sebb sblum ni ada pakar2 buat kek yg
post their own collection of barbie cakes ni yg mengancam dan menawan. 
Tercabar pula rasanya. Punya lama menyimpan hasrat hti nak buat tu.. Dan alhamdulillah akhirnya ia menjadi kenyataan. Walaupon simple.

Btw.. Ni jgk pertama kali bg aku berjayaa buat fondant sndri. Sblm2 ni biasa beli yg ready to roll tu je.. 
Tapi kali ni memang nekad nak buat sampai jadi. Dan once again.. Alhamdulillah. Its done.. 


Kek ni hadiah untuk anak sedara aku sempena birthday dia yg ke2 .. 
Paklong xda bnda nak bg.. Oleh dek kerana paklong kau ni ghajin nak cobe2.. 
Nila hadiah nya.. Hahaha 

Inilah sedkt koleksi untuk dikongsi :) 




Facebook Badge

ChocoSweeties

Promote your Page too

featured Slider